fbpx

Papardelle z pieczonymi warzywami w duecie z Sol Sol

7.12.2020

Cykl Wine & Food Pairing z polskimi winami

Dziś zapraszamy do świata makaronów! Lekka i pyszna propozycja vege z aromatycznym winem, której koniecznie musicie spróbować to Papardelle z pieczonymi warzywami w duecie z Sol Sol z Winnicy L’OPERA. Połączenie niezwykle szybkie i fantastyczne w smaku. 

Tym razem wraz z doricooks przedstawiamy kolejny wine & food pairing harmonijnie przenikających i uzupełniających się smaków. Jest porcja dobrego makaronu, duża porcja warzyw i świetnego wina z lokalnej dolnośląskiej winnicy. Jest prosto, lekko i niezwykle smacznie. Zapraszamy do kuchni!


Składniki:

  • makaron papardelle (lub po prostu wstążki)
  • połowa zielonej części pora
  • 1/2 bakłażana
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 6 pieczarek
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego / słonecznikowego
  • 2 pomidorki koktajlowe
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • natka pietruszki (ilość według uznania)
  • prażone ziarna (np. słonecznika – ilość według uznania)
  • sól, pieprz

Jak przygotować? 

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Bakłażana kroimy w kostkę i odstawiamy na ręcznik papierowy. Cukinię i pieczarki kroimy w cienkie talarki. W tym czasie na patelni na oleju podsmażamy pokrojony drobno por i paprykę, a po chwili dokładamy pieczarki i bakłażana. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na osobnej patelni na odrobinie oleju podpiekamy cukinię – odstawiamy. Pomidorki podpiekamy chwile na tej samej patelni i odkładamy. Ugotowany i odsączony makaron mieszamy na patelni z warzywami – następnie przekładamy na talerze, układamy na nim cukinię, posypujemy dookoła startym parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem. Wierzch dekorujemy: pomidorkiem, ziarnami i natką pietruszki. Do tego oczywiście kieliszek schłodzonego „Sol Sol” i przepis na pyszną lekką kolację oraz udany wieczór gotowy. Smacznego! 


Sol Sol to białe, wytrawne wino o jasnym, żółtym kolorze, stworzone z jednego z najpopularniejszych szczepów w Polsce – Solaris. Jest niezwykle rześkie i bogate w aromaty owocowe. Na pierwszym planie wyczuwalne nuty cytrusowe, następnie aromaty soczystych jabłek i dojrzałych brzoskwiń, które tworzą bardzo przyjemną kwasowość. Wyczuwalna mineralność i dobra struktura sprawiają, że jego smak pozostaje w ustach na dłużej. Zawartość alkoholu: 13%. Temperatura podawania: 12-13°C

Cena: 65 zł

Wino możecie zamawiać bezpośrednio w Winnicy L’Opera (info@winnicalopera.pl)

Wino nadesłano przez Winnicę L’Opera. Więcej o tej młodej, ale już wielokrotnie nagradzanej i jakże obiecującej dolnośląskiej winnicy przeczytacie tutaj (klik)


Doricooks otovinoDoricooks

Dorota to pasjonatka podróży i odkrywania nowych smaków, ale przede wszystkim wielbicielka zdrowej, pożywnej i smacznej kuchni! Na jej blogu znajdziecie wiele przepysznych przepisów. Doricooks niedawno wydała dwa Ebooki z wytrawnymi i słodkimi inspiracjami. Sprawdźcie koniecznie tutaj (klik)

 

 

Aby zamówić kartę należy się do konta. Jeżeli nie posiadasz konta w Otovino.pl, zarejestruj się.

0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty