Papardelle z pieczonymi warzywami w duecie z Sol Sol
7.12.2020
Cykl Wine & Food Pairing z polskimi winami
Dziś zapraszamy do świata makaronów! Lekka i pyszna propozycja vege z aromatycznym winem, której koniecznie musicie spróbować to Papardelle z pieczonymi warzywami w duecie z Sol Sol z Winnicy L’OPERA. Połączenie niezwykle szybkie i fantastyczne w smaku.
Tym razem wraz z doricooks przedstawiamy kolejny wine & food pairing harmonijnie przenikających i uzupełniających się smaków. Jest porcja dobrego makaronu, duża porcja warzyw i świetnego wina z lokalnej dolnośląskiej winnicy. Jest prosto, lekko i niezwykle smacznie. Zapraszamy do kuchni!
Składniki:
- makaron papardelle (lub po prostu wstążki)
- połowa zielonej części pora
- 1/2 bakłażana
- 1/2 cukinii
- 1/2 czerwonej papryki
- 6 pieczarek
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego / słonecznikowego
- 2 pomidorki koktajlowe
- 2 łyżki tartego parmezanu
- natka pietruszki (ilość według uznania)
- prażone ziarna (np. słonecznika – ilość według uznania)
- sól, pieprz
Jak przygotować?
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Bakłażana kroimy w kostkę i odstawiamy na ręcznik papierowy. Cukinię i pieczarki kroimy w cienkie talarki. W tym czasie na patelni na oleju podsmażamy pokrojony drobno por i paprykę, a po chwili dokładamy pieczarki i bakłażana. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na osobnej patelni na odrobinie oleju podpiekamy cukinię – odstawiamy. Pomidorki podpiekamy chwile na tej samej patelni i odkładamy. Ugotowany i odsączony makaron mieszamy na patelni z warzywami – następnie przekładamy na talerze, układamy na nim cukinię, posypujemy dookoła startym parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem. Wierzch dekorujemy: pomidorkiem, ziarnami i natką pietruszki. Do tego oczywiście kieliszek schłodzonego „Sol Sol” i przepis na pyszną lekką kolację oraz udany wieczór gotowy. Smacznego!
Sol Sol to białe, wytrawne wino o jasnym, żółtym kolorze, stworzone z jednego z najpopularniejszych szczepów w Polsce – Solaris. Jest niezwykle rześkie i bogate w aromaty owocowe. Na pierwszym planie wyczuwalne nuty cytrusowe, następnie aromaty soczystych jabłek i dojrzałych brzoskwiń, które tworzą bardzo przyjemną kwasowość. Wyczuwalna mineralność i dobra struktura sprawiają, że jego smak pozostaje w ustach na dłużej. Zawartość alkoholu: 13%. Temperatura podawania: 12-13°C
Cena: 65 zł
Wino możecie zamawiać bezpośrednio w Winnicy L’Opera (info@winnicalopera.pl)
Wino nadesłano przez Winnicę L’Opera. Więcej o tej młodej, ale już wielokrotnie nagradzanej i jakże obiecującej dolnośląskiej winnicy przeczytacie tutaj (klik)
Doricooks
Dorota to pasjonatka podróży i odkrywania nowych smaków, ale przede wszystkim wielbicielka zdrowej, pożywnej i smacznej kuchni! Na jej blogu znajdziecie wiele przepysznych przepisów. Doricooks niedawno wydała dwa Ebooki z wytrawnymi i słodkimi inspiracjami. Sprawdźcie koniecznie tutaj (klik)
Aby zamówić kartę należy zalogować się do konta. Jeżeli nie posiadasz konta w Otovino.pl, zarejestruj się.
Aby dodać obiekt do ulubionych zaloguj się. Jeśli nie posiadasz konta, zachęcamy do jego założenia!