fbpx

23 października – Światowy Dzień Szampana

23.10.2020

#ChampagneDay, czyli Światowy Dzień Szampana w tym roku obchodzony jest 23 października. Napój, który kojarzy nam się z powitaniem Nowego Roku, celebracją ważnych chwil w naszym życiu, „chrztem statku”  i wszelako pojętym świętowaniem.

Czy wszyscy wiemy, czym jest szampan?

Jest to wino musujące powstające tylko i wyłącznie w regionie Szampanii (140 km na wschód od Paryża) we Francji. Bąbelki w szampanie powstają w sposób naturalny za pomocą metody szampańskiej, czyli wtórnej refermentacji wina w butelce. Cały proces wymaga czasu i jest kosztowny, ale rezultatem tego procesu są wina, które swoją popularnością na świecie przebijają wszelkie inne. Produkuje się je przede wszystkim z odmian Pinot Noir, Chardonnay i Pinot Meunier, chociaż dopuszczone są cztery kolejne, tj. Pinot Blanc, Pinot Gris, Petit Meslier oraz Arbane.

Na co zwracać uwagę przy wyborze szampana?

Przede wszystkim na oznaczenia co do stopnia wytrawności. Od najbardziej wytrawnych do najsłodszych mamy:

brut naturebrut sauvagebrut zéro, non dosé – bardzo wytrawne (0-3 g cukru na litr),
extra-brut – wytrawne (0-6 g cukru/l ),
brut – wytrawne (0-12 g/l) Jest to najpowszechniejsza kategoria szampana.
extra-dry – półwytrawne (12-17 g/l),
sec – półwytrawne/ półsłodkie (17–32 g/l),
demi-sec – półsłodkie (32–50 g/l),
doux – słodkie (>50 g/l).

Dwie ostatnie kategorie szampanów szczególnie polecamy do słodkości, ale o tym za chwilę.

Do codziennego delektowania się bąbelkami zalecamy szampana nierocznikowego (NV), a na specjalne okazje trzymajmy rocznikowe (vintage), no chyba, że Wasza kieszeń jest zasobna, a gusta wysublimowane, więc się nie ograniczajcie, tylko cieszcie życiem!

Polacy coraz chętniej sięgają po te prawdziwe szampany, a dzisiaj chcielibyśmy przedstawić kilka ciekawych rekomendacji, aby móc się wspólnie cieszyć przyjemnością:

Ruinart BdB NV brutRuinart BdB NV brut

BdB= Blanc de Blancs, jest to dodatkowe oznaczenie, które informuje nas o tym, że szampan został wytworzony 7*wyłącznie z białych winogron. W tym przypadku szampan został zrobiony tylko ze szczepu Chardonnay. Ruinart jest najstarszym domem szampańskim, dedykowanym produkcji szampana, który powstał w 1729 roku. Można kupić w wielu sklepach specjalistycznych, ale jedną z najatrakcyjniejszych ofert można znaleźć na stronie www.domwhisky.pl.

Gosset Grand Reserve NV brutGosset Grand Reserve NV brut

Jeden z ulubionych domów szampańskich naszego sommeliera. Gosset to najstarszy dom w Szampanii, produkujący wina od 1584 roku. Na stronie www.winezja.pl jest obecnie dostępny w promocyjnej i chyba najbardziej konkurencyjnej na rynku cenie.

Veuve Clesse Tradition NV brut & Veuve Clesse Rose NV brutVeuve Clesse Tradition NV brut & Veuve Clesse Rose NV brut

Dwie bardzo ciekawe propozycje bąbelków w ofercie win Auchan. Obie propozycje są zaskakująco udane i są zdecydowanie najlepszymi ofertami szampanów z dużych marketów.

Club Trésors www.clubtresorsdechampagne.com

Jest to stowarzyszenie powstałe w 1971 roku, zrzeszające obecnie 28 winiarzy z Szampanii, którzy tworzą wina, a nie je produkują. Pełną listę znajdziecie w powyższym linku. Jeśli natkniecie się na któregoś z producentów, to powiemy krótko: Każdy szampan jest godny polecenia, a ceny są bardzo atrakcyjne!

Jak już wybierzemy naszego szampana to w czym go wypić?

Tradycyjne czarki (coupes) są już passé. Teraz rządzą flety, czyli długie, smukłe kieliszki, choć i one są powoli wypierane przez kieliszki do białego wina, dzięki którym może się cieszyć nie tylko bąbelkami, ale i aromatami. Temperatura podania szampana nierocznikowego to 6° – 9° C, dla rocznikowego 9° – 12° C.

Do czego podawać szampana?

Absolutnie do wszystkiego! Tutaj nie ma żadnych ograniczeń. Wszystko zależy jakiego szampana posiadacie w swojej lodówce. Uwielbiamy śniadania szampańskie z wytrawnym białym szampanem w połączeniu z jajecznicą z wędzonym łososiem lub jajkami po benedyktyńsku. Na obiad z rybami z grilla bądź pieczonymi. Na podwieczorek ciasteczka maślane bądź jeśli mamy ciasto lub tort to z szampanem w słodszej postaci. Na kolację placki z ziemniaków i marchwi bądź sałatką z pieczonym batatem również będą znakomitym partnerem szampańskich bąbelków.

Ciekawostka:
  • Szampany występują tylko w wersji białej oraz różowej. Co ciekawe, większość różowych szampanów powstaje poprzez zmieszanie wina białego z różowym, co jest nie do pomyślenia w przypadku innych win różowych na świecie, a wręcz niedozwolone!

A teraz wszyscy marsz po szampana!


Paweł Róg
ASI Diploma Sommelier, Certfied Sommelier CMS. Student WSET 4 Diploma w austriackim Rust.
Członek i profesjonalny sommelier Stowarzyszenia Sommelierow Polskich.

 

 

Aby zamówić kartę należy się do konta. Jeżeli nie posiadasz konta w Otovino.pl, zarejestruj się.