fbpx
Powrót
Wrocław ()

Warsztaty z winem i kolacja degustacyjna soul food

25 kwietnia 2021

Warsztaty z winem i kolacja degustacyjna soul food

winostacjiWarsztaty z winem, połączone z kolacją degustacyjną w pięknej przestrzeni w Pod Ciśnieniem (ul. Sudecka 96) – nowym domu Winostacji Polska, już w kwietniu!
Czterodaniowemu menu przygotowanemu przez Winostację Polska będą towarzyszyć cztery wina z Winnicy Silesian. W programie podstawy wine pairingu i degustacja win z udziałem twórców winnicy oraz kolacja z menu degustacyjnym, inspirowanym soul food – tradycyjną kuchnią czarnych Amerykanów, o której opowie Marta Wróbel, twórczyni Winostacji Polska.

MENU:
  1. Przystawka
    Biscuit – bułeczka na maślance/ smażone pikle/ domowa przyprawa cajun/ sos herbaciany z miodem lipowym nektarowym z Sudeckich Miodów
  2. Danie 1
    Étouffée z krewetkami/”święta Trójca”warzyw: zielona papryka, cebula, seler naciowy/okra
  3. Danie 2
    Ogony wołowe/ polenta z pistacjami / marchew/ brukselka
  4. Deser
    Kruche ciastko/ krem ze słodkich ziemniaków/ kwaśna śmietana z Międzyborza/ domowy karmel/ puder z boczku
WINA:
Winnica Silesian – Solaris (białe wytrawne)
Winnica Silesian – Cuvée ((białe półwytawne)
Winnica Silesian – Roter Riesling (pomarańczowe wytrawne)
Winnica Silesian – Souvignier Gris (białe wytrawne)

  25 kwietnia 2021
Godz.: 18:00 
Cena: 220 zł/ os
Pod Ciśnieniem, Wrocław

Link do wydarzenia na FB >>

Rezerwacje: Winostacja Polska

Soul food (tzw. ‘jedzenie dla duszy”) to właściwie niespotykana w polskich restauracjach kuchnia, która ma swoje korzenie w czasach niewolnictwa w Stanach Zjednoczonych. Jej dziedzictwo widoczne jest dziś w wielu popularnych amerykańskich daniach. Chleb kukurydziany, duszoną kapustę pastewną, ogony wołowe, kurczaka w chrupiącej, pikantnej panierce, panierowane flaki wieprzowe, pochrzyn na słodko (yams), tartę z batatami, wytrawną kaszkę kukurydzianą z masłem (grits) i bekonem i inne potrawy Amerykanie (szczególnie ci z Południa USA) jedzą często podczas różnych świąt i spotkań rodzinnych. Jeśli Beyonce śpiewa, że „ostry sos zawsze nosi w swojej torebce” (to popularny dodatek w kuchni soul food), a Al Jarrou wyśpiewuje peany na cześć tarty z batatami, można śmiało powiedzieć, że „jedzenie dla duszy” zadomowiło się w popkulturze.

Marta Wróbel, pasjonatka kultury czarnych Amerykanów i autorka bloga „Czarna Ameryka” dla „Polityki” zdekonstruuje soul food oraz pokrewne kuchnie: kreolską i cajuńską, też tworzone w dużej mierze przez Afroamerykanów. Z tych inspiracji powstaną dania w lżejszej, unowocześnionej i twórczej wersji. Kolacja z menu degustacyjnego powstanie ze świeżych, najwyższej jakości produktów. Do dań wypijemy specjalnie dobrane cztery wina z Winnicy Silesian.

Aby zamówić kartę należy się do konta. Jeżeli nie posiadasz konta w Otovino.pl, zarejestruj się.