fbpx
Powrót
Pod Ciśnieniem, Wrocław ()

Polskie pét-naty. Degustacja i wine pairing

Archiwum

Polskie pét-naty. Degustacja i wine pairing

Degustacja pét-natów, czyli win idealnych na lato już 20 sierpnia o godzinie 18.30! Zapraszamy Was na wydarzenie do Pod Ciśnieniem, która jest tymczasowym domem Winostacji Polska.

 

W programie 6 win i jedno wino, w tym trzy wrocławskie premiery! Przygotowane na ta okazję 5 dań przez Winostację Polska. Spotkanie poprowadzi Marta Wróbel – dziennikarka i twórczyni Winostacji. Uczestnicy dowiedzą się więcej o pét-natach i ich historii oraz szerzej: o winach naturalnych i biodynamicznych. Poznają podstawy wine i food pairingu. Część degustacyjną będzie współprowadzić gość – niespodzianka. Obowiązuje przedpłata!

MENU:

  • Aperitif:
    Pét Nat Kombucha Agrest Czerwony – Długie Fermentacje Karola Komorowskiego
    Trunek refermentowany, maceracja 9 dni, bez kontroli temperatury. Premiera!
  • Pét Nat Too Young To Be Like Wine – Winnica Moderna
    Musujący naturalny brut, 100 proc. ze szczepu Rondo. Aromaty czereśni, malin i czerwonej porzeczki. Ostatnia szansa do spróbowania wina w tym sezonie – butelki się skończyły, ostatnie trafią właśnie na naszą degustację. Wine pairing: ser Myster Wańczyk z Wańczykówki (typu Munster)/czereśnie macerowane w kremie balsamicznym/ miodzie nektarowym, cynamonie, chilli i cukrze waniliowym/ pistacje
  • Pét Nat Johanniter Bio 2020 – Winnica Jura
  • Pét Nat Czerwona Barcelona 2019 – Winnica Zodiak
    Pierwsze W Polsce czerwone musujące wino! Stworzone z odmiany Leon Millot w połączeniu z Allegro i Regentem. Aromaty: aronia, czarna porzeczka, jeżyna, pieprz.
    Wine pairing: kaszanka/pikle z czerwonej cebuli/owoce leśne
  • Musiak Riesling 2020 – Winnica Jaworek
    Kolejny rocznik mętnych bąbelków z Rieslinga. Kremowe, kwiatowe wino powstałe dzięki wtórnej fermentacji bez usuwania osadu z butelki (tzw. metoda Merreta). Aromaty: cytrusy, białe kwiaty.
    Wine Pairing: dorsz/ogórek małosolny/ beurre blanc/ świeży estragon
  • Pét Nat Mazovia – Winnica Dwórzno
    Zmusowany odpowiednik znanego już, wytrawnego wina Mazovia White. Umiarkowana kwasowość, aromaty: cytrusy, marakuja, karmel.
    Wine pairing: grzanka z pszennego Klasyka z Plonu/ bekon/domowy karmel/orzeszki ziemne

 20 sierpnia 2021
  Godz.: 18.30 
  Pod Ciśnieniem, ul. Sudecka 96  
  Cena: 150 zł/os.

Link do wydarzenia na Fb >>

Pét-nat jest skrótem od francuskiego pétillant-naturel („naturalne musowanie”). Pierwsze wino musujące powstałe we Francji dzięki metodzie zwanej rural („wiejska”) pochodzi z 1531 roku, z benedyktyńskiego klasztoru Saint-Hilaire w Limonoux. Musiaki zna cała Europa, od Włoch po Morawy. To naturalnie musowane, młode wina, butelkowane jeszcze przed zakończeniem fermentacji. Mają mętną wyrazistą barwę, najczęściej pomarańczową, różową lub żółtą. Są lekkie, orzeźwiające i zawierają zwykle nie więcej niż 12 proc. alkoholu. Popularnie zwane „musiakami”, a w niektórych kręgach „hipsterskimi bąbelkami”.

Marta Wróbel – pasjonatka kultury czarnych Amerykanów i autorka bloga „Czarna Ameryka” dla „Polityki”: https://czarnaameryka.blog.polityka.pl/ zdekonstruuje soul food oraz pokrewne kuchnie: kreolską i cajuńską, też tworzone w dużej mierze przez Afroamerykanów. Z tych inspiracji powstaną dania w lżejszej, unowocześnionej i twórczej wersji.

Galeria

Aby zamówić kartę należy się do konta. Jeżeli nie posiadasz konta w Otovino.pl, zarejestruj się.

0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty