fbpx
Powrót
Pod Ciśnieniem, Wrocław ()

Degustacja i wine pairing. Winnica Kamil Barczentewicz

Archiwum

Degustacja i wine pairing. Winnica Kamil Barczentewicz

Debiut roku należący do Winnicy Kamil Barczentewicz zagości w progach Winostacji Polska już 26 sierpnia w połączeniu z pieczywem z wrocławskiego Plonu. Spotkanie poprowadzi twórczyni Winostacji Marta Wróbel.

Degustacja czterech win Kamila Barczentewicza: Pinot Blanc Beton 2019, Pinot Blanc Barrique 2019, Pinot Noir 2019 , Rose Regent 2019 i rozmowę z ich twórcą. Winnica Kamil Barczentewicz x Wańczykówka x Plon to, jak sama nazwa wskazuje, nie tylko wino i rozmowa z jego twórcą, ale tradycyjnie już: wine pairing.

Winom towarzyszyć będą cztery różne sery z najlepszej Wańczykówki oraz cztery rodzaje najlepszego pieczywa z wrocławskiego Plonu. Paweł Dudała, twórca Plonu obiecał, że specjalnie z okazji tego spotkania przygotuje pieczywo, którego na co dzień nie ma w swojej ofercie. Winostacja Polska zaserwuje macerowane sezonowe owoce, będą też pyszne naturalne oliwy. Bilety już są! Można je rezerwować pisząc do nas prywatną wiadomość na social mediach lub maila na winostacja.polska@gmail.com


 26 sierpnia 2021
  Godz.: 19.00 
  Pod Ciśnieniem, ul. Sudecka 96  
  Cena: 110 zł/os.

Link do wydarzenia na Fb >>

Winnica Barczentewicz – ma 12 hektarów, położona jest w Małopolskim Przełomie Wisły – jednym z najciekawszych winiarskich regionów Polski. Na wapiennym południowym wzgórzu tworzone jest wino będące refleksją tutejszego terroir, głównie ze szlachetnych odmian winorośli: Pinot Noir, Rieslinga, Chardonnay, Blaufrankischa, Gewurztraminera i Pinot Blanc. W winie, autor szuka indywidualnego charakteru i stylu, który jest sumą dobrskiego terroir, filozofii uprawy i podejścia do produkcji wina. Winorośl uprawiana jest zgodnie z wymogami ekologicznymi, wina (w zależności od ich charakteru i stylu) dojrzewają w dębowych beczkach, betonowych jajkach i stalowych zbiornikach. Kamil Barczentewicz winną edukację zdobywał m.in. we Francji, gdzie ukończył winne studia.

Marta Wróbel – pasjonatka kultury czarnych Amerykanów i autorka bloga „Czarna Ameryka” dla „Polityki”: https://czarnaameryka.blog.polityka.pl/ zdekonstruuje soul food oraz pokrewne kuchnie: kreolską i cajuńską, też tworzone w dużej mierze przez Afroamerykanów. Z tych inspiracji powstaną dania w lżejszej, unowocześnionej i twórczej wersji.

Galeria

Aby zamówić kartę należy się do konta. Jeżeli nie posiadasz konta w Otovino.pl, zarejestruj się.

0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty