W dalszej części poddamy próbie naturalną skłonność semillon do eleganckiego absorbowania aromatów beczkowych. Niektórzy wykorzystują ten fakt do produkcji przebrzmiałego już stylu maślanych nowoświatowych „grubasów”, inni zapatrzeni w nową falę Burgudów używają oszczędnie jakościowych francuskich barrique, by stworzyć kwasowe i czyste wina. Ten dialog będą prowadzić protugalskie Esporao Privada (gratka dla label-drinkerów) i Boekenhoutskloof w dojrzałym roczniku 2015.
Nasz szczepowy bohater wyjątkowo dobrze brata się z botrytisem. Bordoski Cheval Quancard w wyjątkowych rocznikach produkuje Sauternes z czystego semillon i ta gratka nas nie ominie. Kodę będzie stanowić historyczne wino z Australii – czarne jak atrament wzmacniane Black Noble od wybitnego producenta win słodkich De Bortoli.
- Jacques Lurton Diane „La Déesse” 2020 Entre-Deux-Mers AOC
- Lucy Margaux “Le Petit Blanc Pétillant” 2020 Wine of Australia
- Tenuta di Trinoro “Bianco di Trinoro” 2019 Toscana IGT
- Sadie Family Kokerboom 2020 Citrusdalberg WO
- Escala Humana Credo 2018 Valle de Uco
- Esporão Private Selection Branco 2018 Vinho Regional Alentejano
- Boekenhoutskloof Semillon 2015 Franschhoek WO
- Tyrrell’s Wines Vat 1 Semillon 2010 Hunter Valley
- Garage Wine Co. Isidore Vineyard Lot F1 2018 Maule Valley
- Les Petites Parcelles Oxy Sémillon non ouillé N.V. Vin de France
- Cheval Quancard Iqone 2017 Sauternes AOC
- De Bortoli Black Noble N.V. Riverina
Na pewno to będzie wspaniała degustacja obfitująca w niesamowite smaki! Nie może was zabraknąć!
12 maja 2022
Godz.: 19:00
Restauracja Borpince, Warszawa
170 zł/os.
Rezerwacje przez Facebooka lub telefonicznie – 691945047
Link do wydarzenia na Facebooku
Aby zamówić kartę należy zalogować się do konta. Jeżeli nie posiadasz konta w Otovino.pl, zarejestruj się.
Aby dodać obiekt do ulubionych zaloguj się. Jeśli nie posiadasz konta, zachęcamy do jego założenia!