fbpx
Powrót
Restauracja Borpince, Warszawa ()

Degustacja 12 win ze szczepu sémillon

Archiwum

Zapraszamy na zajęcia z wielce niedocenianego szczepu semillon. Niegdyś popularny na całym świecie, dziś jest znany głównie jako jeden ze składników białych win z Bordeaux. Jego nieśmiały w młodości profil aromatyczny sprawił, że we współczesnych czasach, pożądających win charakterystycznych i łatwo rozpoznawalnych, jest to prawie wszędzie szczep niemal pomijany. Żyjemy jednak w dobie odkrywania na nowo zapomnianych odmian winorośli. Na całym świecie ostały się też stare, nasadzone na początku XX wieku winnice semillon, co sprawiło, że wzięli go na warsztat nowocześni i znani winemakerzy.

Jak zwykle postaramy się spróbować maksymalnie dużo wcieleń badanego szczepu. Po prostym aperitifie otworzymy freakowego pet-nata z Australii, który wprowadzi nas w temat. Gwiazdami spotkania będą niewątpliwie Eben Sadie, jedno z najgorętszych nazwisk współczesnego świata winiarskiego i jego bardzo trudno dostępne Kokerboom oraz będący na fali projekt Escala Humana ze swoim wysoko ocenianym Credo. Nie zapomnimy też o Włoszech, gdzie słynna toskańska winiarnia Tenuta di Trinoro produkuje z semillon swoją topową biel.

W dalszej części poddamy próbie naturalną skłonność semillon do eleganckiego absorbowania aromatów beczkowych. Niektórzy wykorzystują ten fakt do produkcji przebrzmiałego już stylu maślanych nowoświatowych „grubasów”, inni zapatrzeni w nową falę Burgudów używają oszczędnie jakościowych francuskich barrique, by stworzyć kwasowe i czyste wina. Ten dialog będą prowadzić protugalskie Esporao Privada (gratka dla label-drinkerów) i Boekenhoutskloof w dojrzałym roczniku 2015.

Degustacja będzie obfitowała w emocje. Genialni winiarze z chilijskiego Garage Wine co. zaprezentują delikatnie macerowane wino dojrzewane w amforach. Nie może zabraknąć najsłynniejszego wina z semillon – Tyrrell’s Vat 1 z Hunter Valley w roczniku 2010 odsłoni nam pełnię potencjału szczepu. Potem nastąpi prezentacja chyba największego oryginału naszej degustacji – utlenianego w stylu Jury wina od rebelianckiego mikroproducenta z Bordeaux, który dawno pożegnał apelacyjny gorset.

Nasz szczepowy bohater wyjątkowo dobrze brata się z botrytisem. Bordoski Cheval Quancard w wyjątkowych rocznikach produkuje Sauternes z czystego semillon i ta gratka nas nie ominie. Kodę będzie stanowić historyczne wino z Australii – czarne jak atrament wzmacniane Black Noble od wybitnego producenta win słodkich De Bortoli.

  •  Jacques Lurton Diane „La Déesse” 2020 Entre-Deux-Mers AOC
  • Lucy Margaux “Le Petit Blanc Pétillant” 2020 Wine of Australia
  •  Tenuta di Trinoro “Bianco di Trinoro” 2019 Toscana IGT
  •  Sadie Family Kokerboom 2020 Citrusdalberg WO
  •  Escala Humana Credo 2018 Valle de Uco
  •  Esporão Private Selection Branco 2018 Vinho Regional Alentejano
  •  Boekenhoutskloof Semillon 2015 Franschhoek WO
  •  Tyrrell’s Wines Vat 1 Semillon 2010 Hunter Valley
  •  Garage Wine Co. Isidore Vineyard Lot F1 2018 Maule Valley
  •  Les Petites Parcelles Oxy Sémillon non ouillé N.V. Vin de France
  • Cheval Quancard Iqone 2017 Sauternes AOC
  • De Bortoli Black Noble N.V. Riverina

Na pewno to będzie wspaniała degustacja obfitująca w niesamowite smaki! Nie może was zabraknąć! 


Degustacja 12 win ze szczepu sémillon

 12 maja 2022
  Godz.: 19:00
lokalizacja placeRestauracja Borpince, Warszawa  
 170 zł/os.

Rezerwacje przez Facebooka lub telefonicznie – 691945047
Link do wydarzenia na Facebooku 

 

 

 

 

Aby zamówić kartę należy się do konta. Jeżeli nie posiadasz konta w Otovino.pl, zarejestruj się.

0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty