fbpx
Powrót

Wina musujące, czyli czym przywitać 2021

Bąbelki w kieliszku na dobry początek roku

27.12.2020

Sylwester, Nowy Rok czy Karnawał to z pewnością czas na… „bąble”! Wszelkie świętowanie nie może odbyć się przecież bez choćby symbolicznego toastu z musss…em w kieliszku. Szampan i prosecco to zdecydowanie najpopularniejsze z win musujących, jednakże paleta owych „bąbli” jest znacznie szersza. Zobaczmy zatem czym możemy przywitać nadchodzący rok i celebrować wyjątkowe chwile. 

Historia wina musującego sięga aż XVI wieku, kiedy to francuscy winiarze butelkowali jeszcze fermentujący sok winogronowy. Na przestrzeni lat w różnych regionach próbowano wielu metod produkcji win z bąbelkami. Dwutlenek węgla w winie nie zawsze był jednak czymś pożądanym, ale w ostatnim czasie to właśnie musiaki cieszą się coraz większą popularnością. Pijemy je szczególnie chętnie celebrując wyjątkowe momenty. Bo kto jest w stanie wyobrazić sobie sylwestrową noc lub karnawałowe przyjęcie bez kieliszka z bąbelkami w ręku… Dobrze, że mamy w czym wybierać.

Wina musujące rozróżniamy ze względu na stosowaną metodę produkcji, styl wina, miejsce pochodzenia oraz odmiany użyte do ich produkcji. Wszystkie wina musujące zawierają oczywiście dwutlenek węgla, ale różnica polega na tym, w jaki sposób i kiedy znalazł się on w butelce.

Tradycyjnie, po szampańsku

Szampan nie ma sobie równych i jest uznawany za najbardziej szlachetne z win musujących. Także sposób,

champagne

źródło: en.wikipedia.org

jego wytwarzania jest wyjątkowy. Metoda szampańska (tradycyjna, klasyczna) wyróżnia się przeprowadzeniem wtórnej fermentacji w butelce, w czasie której w winie spokojnym pojawiają się pęcherzyki dwutlenku węgla. Sam proces jest długi i czasochłonny, wymaga obracania butelek w pulpitach tak, aby wszystkie cząsteczki osadu spłynęły do szyjki butelki, pod korek. Równocześnie butelki są stopniowo doprowadzane do pozycji pionowej, denkiem do góry. Szampany produkuje się przede wszystkim z odmian Pinot Noir, Chardonnay i Pinot Meunier, chociaż dopuszczone są również, tj. Pinot Blanc, Pinot Gris, Petit Meslier oraz Arbane. Sama nazwa „Szampan” zarezerwowana jest wyłącznie dla win powstających powyższą metodą we francuskiej Szampanii. Warto wspomnieć, że coraz większym zainteresowaniem cieszą się różowe szampany, które niejednokrotnie swoją złożonością i jakością przewyższają nawet te klasyczne, białe.

O samym szampanie, jego stopniach wytrawności oraz polecanych przez nas etykietach pisaliśmy więcej tutaj (klik).

Do sera i chipsów

Crémant to wino musujące produkowane tę samą metodą co szampan, powstające jednak poza regionem Szampanii. Wyróżniamy wiele styli Crémant. Występuje ono zarówno w bieli, jak i różu. Jeśli na naszym przyjęciu nie może zabraknąć bogatej deski serów i słonych przekąsek postawmy na ten właśnie styl wina. Taki pairing to gwarancja udanego wieczoru.

Mówąc o metodzie klasycznej nie sposób nie wspomnieć o naszych lokalnych producentach, m.in. Winnicy Gostchorze, prowadzonej przez Franzuza Guillaume Dubois i jego wyjątkowym winie musującym GostArt czy dolnośląskiej Winnicy Adoria i Mike’u Whitney, którego wino musujące z 2019 zostało docenione przez Decanter. Na szczególną uwagę zasługują także musy z Winnicy Turnau oraz Jakubów. Uroda tych bąbelków, smak i świetna jakość tylko czekają na wyjątkową okazję.

We włoskim stylu
prosecco

źródło: www.vinicum.com

Prosecco to najbardziej popularne włoskie wino musujące. Produkuje się je z aromatycznej odmiany Glera w regionie Veneto oraz Fruli-Venezia Giulia. Odmiana ta daje lekkie wina, w których doszukamy się aromatów zielonego jabłka, melona czy gruszki. Prosecco jest produkowane metodą Charmata – w odróżnieniu od metody szampańskiej, tutaj druga fermentacja zachodzi nie w butelce, a w zbiornikach ciśnieniowych i dopiero gotowe wino musujące jest butelkowane. Jeśli poszukujemy wina jakościowego, warto zwrócić na oznaczenie apelacji na etykiecie. Prosecco di Congeliano Valdobbiadane DOCG z pewnością zadowoli nawet bardziej wymagającego smakosza. Prosecco doskonale łączy się zarówno z kuchnią włoską, jak również azjatyckimi i orientalnymi aromatami. Co ciekawe, Prosecco to zarazem nazwa odmiany winorośli, jak i stylu wina. Od 2009 roku, aby rozróżnić oznaczenie regionu uprawy od samego szczepu, dla oznaczenia odmiany stosuje się termin Glera.

Lambrusco to trochę mniej popularne, ale również zasługujące na uwagę, włoskie wino musujące, pochodzące z regionu Emilia-Romanii oraz z części Lombardii. To czerwone lub niekiedy różowe wino produkowane jest podobnie jak prosecco metodą Charmata, tyle że z czerwonych odmian winorośli. Delikatna taniczność i kwasowość klasycznego, wytrawnego lambrusco sprawia, że dobrze współgra z niejedną imprezową przekąską. A z pizzą… wiadomo!

Na każdą kieszeń

Hiszpańskie wino musujące Cava, tradycyjnie produkowane z białych odmian Parellada, Xarello oraz Macebeo, a także Chardonnay oraz Pinot Noir doskonale sprawdzi się w sylwestrową noc w towarzystwie wszelkich hiszpańskich tapas i paelli. Ten hiszpański musiak dojrzewa w butelce minimum 9 miesięcy, a jego cena jest niższa od szampana nawet do 3 razy. Zatem jeśli poszukujemy rześkiego wina o świeżych owocowych nutach i przy tym nie chcemy przepłacić, sięgnijmy po właśnie ten gatunek.

pet nat

Pet-nat Winnica Jura

Naturalnie, bo Pét-nat

Nazwa pochodzi z francuskiego określenia „pétillant-naturel”, czyli „naturalne musowanie”. Ta najstarsza metoda produkcji win musujących, metoda „ancestrale” staje się coraz bardziej popularna również u nas w kraju. Sporo producentów stawia na tę właśnie dziką i naturalną metodę, wpisując się tym samym w lekko „hipsetrski” trend naturalności. Pét-naty są smaczne i nieprzewidywalne, potrafią wypchnąć korek lub kapsel zanim jeszcze nadstawimy butelkę nad kieliszkiem. Wśród naszych lokalnych producentów warto wyróżnić dolnośląskie Winnice Wzgórz Trzebnickich, Winnicę Jura, Winnicę Zodiak czy Winnicę Jadwiga, a także biodynamiczną Winnicę Wieliczka i pochodzący z niej Riesling 2019.

Mówiąc o winach musujących koniecznie trzeba wspomnieć jeszcze o kilku innych stylach:

  • Franciacorta – kolejne włoskie wino, produkowane wymagającą metodą klasyczną w regionie Lombardii. Doszukamy się tutaj aromatów cytrusów, brzoskwiń, a także nut waniliowych i prażonych migdałów.
  • Trentodoc – złote wino musujące wytwarzane metodą klasyczną w północnych Włoszech z odmian Chardonnay, Pinot Bianco i Pinot Noir.
  • Sekt – produkowane w Niemczech lub Austrii, głównie z odmiany Riesling, mogą znacznie różnić się zarówno pod względem jakości jak i ceny. Po frankońskie sekty warto zaglądnąć do warszawskiego Franka.
  • Cap Classic z RPA – wino musujące z Południowej Afryki produkowane metodą klasyczną. Po odpowiednią butelkę warto zajrzeć do wrocławskiego importera win z RPA Wine Spot, także online.
  • Moscato d’Asti – słodkie wino wytwarzane z odmiany Muscat o charakterystycznych aromatach kwiatowych z nutami miodowymi.
  • Asti – tańsze, produkowane przemysłowo metodą Charmata wino musujące z Piemontu. Coś dla fanów słodszych i bardziej aromatycznych win.

Jak widać sam wybór i zróżnicowanie win musujących może przyprawić o prawdziwy zawrót głowy. Niezależnie od tego na jaki styl i z jakiego regionu świata padnie wybór, jedno jest pewne – dobre bąbelki w kieliszku wprawią nas w wyjątkowy nastrój, szczególnie w sylwestrową noc. Cheers!

Aby zamówić kartę należy się do konta. Jeżeli nie posiadasz konta w Otovino.pl, zarejestruj się.

0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty