fbpx
Powrót

Krystian Sakas – degustacje i szkolenia winiarskie

7 pytań do...

1. W branży jestem od…

2001 roku, kiedy to odbywałem swoje pierwsze praktyki w Hotelu Holiday Inn we Wrocławiu. Od 2004 roku, przez kolejnych 8 lat, pracowałem w najlepszych hotelach Grecji, Cypru i Walii, sukcesywnie wspinając się po kolejnych szczeblach kariery – od kelnera do managera – i jednocześnie poszerzając swoją wiedzę w zakresie zarządzania. W 2018 roku zdobyłem tytuł magistra i ukończyłem studia na WSH we Wrocławiu o kierunku Zarządzanie w Hotelarstwie. A ponieważ wino to moja największa pasja, wciąż rozwijam się w tej dziedzinie. Ukończyłem prestiżowe kursy winiarskie WSET na poziomie LEVEL 3 Advanced. Należę do Stowarzyszenia  Sommelierów Polskich.

2. Wino to…

sposób na relaks i sposób na życie. Dostarcza wiele frajdy i pasjonuje. Cieszę się, że ta pasja rodzi profesjonalizm, który pozwala zarabiać pieniądze.

3. Ulubiony Wine&Food pairing…

kieliszek Malbeca z Argentyny z średnio wysmażonym Rostbefem, podawanym w towarzystwie grubych frytek i sosu Demi glace “on the side”.

4. Najbardziej lubię wracać do…

Côtes du Rhône, w którym zawsze doceniam soczystość, owocowość win z tamtego regionu. W zależności od dań, dobieram wina z północnej lub południowej Doliny Rodanu.

5. W pracy z ludźmi najbardziej lubię…

nieprzewidywalność. Praca na sali nauczyła mnie, że nigdy nie wiesz kto siedzi na przeciwko ciebie i kogo obsługujesz. Teraz, będąc również trenerem, często chętnie poddaje ocenie kontrowersyjne sytuacje z pracy restauracji.

6. Moje ulubione miejsce na kieliszek wina to…

takie, z którym utożsamia się jego właściciel. W którym nie jest on anonimowy, bo nie prowadzi go, jako jednego ze swoich “15 biznesów”. Przyjazna i otwarta atmosfera dla wina mają ogromne znaczenie. Takimi miejscem na pewno jest wrocławska La Winoteka i Tawerna Kapitańska w Oławie. Polecam.

7. Na co dzień zajmuję się…

sprzedażą win dla kanału HORECA i, co z tym związane, szeroką gamą szkoleń kelnerów w temacie serwisu i sprzedaży wina. Dodatkowo chętnie prowadzę warsztaty winiarskie, podczas których niejednokrotnie prezentuję zaskakujące połączenia wina z jedzeniem.

Oferta

Zajmuję się sprzedażą win dla kanału HORECA. Prowadzę profesjonalne szkolenia kelnerów w zakresie obsług sommelierskiej i sprzedaży wina, jak również warsztaty oraz liczne degustacje.

Galeria

Aby zamówić kartę należy się do konta. Jeżeli nie posiadasz konta w Otovino.pl, zarejestruj się.