fbpx

Król Stek i Magnesia Prestige

2.12.2020

Cykl Wine & Food Pairing z polskimi winami 

Tym razem duet magnetyczny. Ta nieskomplikowana, ale wytworna propozycja szczególnie przypadła do gustu mięsolubnej części naszego zespołu. Dziś na talerzu królował będzie stek z polędwicy wołowej z sosem pieprzowym i batatami w towarzystwie aromatycznego wina Magnesia Prestige z Winnicy Equus. 

 

Dobry stek wołowy uwielbia dobre wino – to pewne. Ale jakie wino będzie pasowało do steka najlepiej? Oczywiście czerwone, głębsze i aromatyczne, z wyczuwalnymi taninami, które w duecie z właściwie przyrządzonym czerwonym mięsem nabierają niezwykłej krągłości i ogłady. Przy czerwonym smażonym mięsie ich cierpkość ustępuje harmonii smaków. My dziś, jako partnera dla naszego steka z wołowiny, pochodzącej od lokalnego dostawcy, wybraliśmy oczywiście bardzo dobre, i jakby inaczej, polskie wino – Magnesia Prestige z Winnicy Equus. Jego taniczność i owocowość idealnie komponują się z przypieczonym solidnym kawałkiem polędwicy. Koniecznie spróbujcie tego połączenia!

Składniki:

  • stek z polędwicy wołowej ok. 5-6 cm – wysokiej jakości, najlepiej od zaufanego, lokalnego dostawcy
  • bataty

Składniki na sos pieprzowy:

  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 4 łyżki wody
  • 0,5 łyżki musztardy
  • 4 łyżki śmietanki 36%
  • 2 łyżki kolorowego pieprzu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz

Jak przygotować stek?

Przed przygotowaniem mięso należy wyjąć z lodówki około 20 minut wcześniej. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju, a następnie na dużym ogniu podsmażamy stek z każdej strony według uznania:

  • po 2,5 minuty – stek krwisty (“Rare”)
  • po 4 minuty – stek średnio wysmażony (“Medium”)
  • po 6 –minut – stek wysmażony (“Well done”)

Ani przed ani w trakcie smażenia mięsa nie solimy, ani nie przyprawiamy – w innym wypadku straci na soczystości. Dopiero po zdjęciu z patelni i przełożeniu na talerz – doprawiamy.

Frytki z batatów

Jeden duży batat obieramy, kroimy w słupki. Przekładamy je do miski z zimną wodą i pozostawiamy na godzinę. Po tym czasie odlewamy z wody i delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Bataty układamy na blaszce z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy mieloną czerwoną papryką i lekko oprószamy mąką. Frytki można lekko przemieszać, aby przyprawy pokryły je z każdej strony. Solimy ewentualnie dopiero po upieczeniu – nigdy przed. Pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Taka uczta nie wymaga skomplikowanej oprawy. Stek i kieliszek wina. W tej prostocie jest magnetyzm. Smacznego! 


Magnesia Prestige z Winnicy Equus to pełne i ekstraktywne czerwone wino, będące kombinacją starannie połączonych szczepów Zweigelt, Rondo i Regent. W aromacie wyczuwalne akcenty czarnej porzeczki, jeżyn, czereśni, a także papryki. W tle także nuty korzenne, ziołowe oraz wędzonej śliwki i tytoniu. To ciemno purpurowe wino jest złożone i dosyć wyraziste. Wyraźnie wyczuwalne, dojrzałe i aksamitne taniny, pochodzą z nieco dłuższej maceracji. Idealne do dań z dziczyzny, wołowiny, jak i gęsiny. My zestawiliśmy ze stekiem i frytkami z batatów. Magnetyczne połączenie.

Cena: 65 zł

Wino możecie zamawiać bezpośrednio w Winnicy Equus i polskiewina.com.pl

Wino nadesłano przez Winnicę Equus (Więcej o tej jednej z najbardziej utytułowanych polskich winnic przeczytacie tutaj (klik)


Doricooks otovinoDoricooks

Dorota to pasjonatka podróży i odkrywania nowych smaków, ale przede wszystkim wielbicielka zdrowej, pożywnej i smacznej kuchni! Na jej blogu znajdziecie wiele przepysznych przepisów. Doricooks niedawno wydała dwa Ebooki z wytrawnymi i słodkimi inspiracjami. Sprawdźcie koniecznie tutaj (klik)

 

 

Aby zamówić kartę należy się do konta. Jeżeli nie posiadasz konta w Otovino.pl, zarejestruj się.

0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty