fbpx
Powrót

Kolacja biznesowa w dobrym tonie, czyli sprawy kieliszkowe

12.11.2021

 Czas czytania: 4 minuty

Wino jest wspaniałym towarzyszem niezależnie od sytuacji. Świetnie się sprawdzi zarówno na koleżeńskim wieczorze współpracowników, po skończeniu codziennych obowiązków, jak i na spotkaniu biznesowym z potencjalnym klientem. Wino będzie naszym sprzymierzeńcem, jeśli będziemy pamiętać o kilku zasadach etykiety przy stole. Oto one!


Zacznijmy od podstaw – dosłownie. Jak trzymać kieliszek do wina?

źródło: Pinterest

Kieliszek do wina trzymamy za nóżkę lub stopkę (podstawkę). Powód tego jest bardzo prosty – trzymając kieliszek za jego czaszę nagrzewamy dłońmi wino, które się w niej znajduje, a to może wpłynąć na jego walory smakowe. Nie bójmy się także zakręcić kieliszkiem co jakiś czas. Osoby, które nie mają dużej wiedzy na temat wina mogą na nas dziwnie spojrzeć, jednak całkowicie bezzasadnie. W ten sposób alkohol się napowietrza, co pozwala wydobyć głębię jego smaków. A przecież chodzi właśnie o to, aby delektować się tym napojem!

Więcej, nie zawsze znaczy lepiej – nalewanie wina do kieliszka 

źródło: Pinterest

Tak naprawdę nie ma jednej złotej zasady dla wszystkich win jeśli chodzi o ich nalewanie. Alkoholu powinno być tyle, by móc nim swobodnie zamieszać, nie rozlewając go przy okazji. Orientacyjne proporcje to: 

  • ok. 1/3 czaszy w przypadku wina czerwonego, białego, różowego, deserowego, 
  • ok. 3/4 wysokości kieliszka w przypadku wina musującego. 

Diabeł tkwi w szczególe – temperatura podawanego wina

Poszczególne wina lubią być podawane w konkretnych temperaturach, bowiem jest jest to kolejny czynnik, który

źródło: Pinterest

może podbić walory smakowe alkoholu i tym samym wpłynąć na nasze wrażenia degustacyjne. Warto więc zwrócić uwagę, aby:

  • wina białe podawać w temperaturze od 6 do 12 stopni Celsjusza,
  • wina musujące i szampany podawać w temperaturze od 7 do 10 stopni Celsjusza
  • wina różowe podawać w temperaturze 10 stopni Celsjusza
  • wina czerwone podawać w temperaturze od 13 do 18 stopni Celsjusza.

Wybierając rodzaj wina, który chcemy podać warto też zwrócić uwagę na aktualną porę roku i panującą za oknem pogodę. Wina różowe najbardziej polecają się dobrze schłodzone latem, kiedy potrzebujemy orzeźwienia. W ciepłe dni sprawdzi się także wino białe. Natomiast, kiedy na dworze jest chłodniej, doskonale nadadzą się wina czerwone.

Kolejność podawania win

źródło: Pinterest

Wina podajemy w kolejności od lżejszych, po cięższe. Zaczynając od win musujących, przez lekkie i ciężkie białe, następne są wina różowe, poźniej przychodzi czas na lekkie i ciężkie wina czerwone. W ten sposób unikniemy mieszania się smaków oraz będziemy czerpać z tego większą przyjemność. Na samym końcu podajemy wina deserowe – najsłodsze.

 

Wystarczy zapamiętać te kilka zasad, a żadne faux-pas nie będzie straszne! Mając powyższe kilka punktów w głowie z pewnością zaimponujecie znajomym z pracy lub klientom swoimi dobrymi manierami i wiedzą winiarską! 

 

Galeria

Aby zamówić kartę należy się do konta. Jeżeli nie posiadasz konta w Otovino.pl, zarejestruj się.

0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty