Kolacja biznesowa w dobrym tonie, czyli sprawy kieliszkowe
12.11.2021
Czas czytania: 4 minuty
Wino jest wspaniałym towarzyszem niezależnie od sytuacji. Świetnie się sprawdzi zarówno na koleżeńskim wieczorze współpracowników, po skończeniu codziennych obowiązków, jak i na spotkaniu biznesowym z potencjalnym klientem. Wino będzie naszym sprzymierzeńcem, jeśli będziemy pamiętać o kilku zasadach etykiety przy stole. Oto one!
Zacznijmy od podstaw – dosłownie. Jak trzymać kieliszek do wina?
Kieliszek do wina trzymamy za nóżkę lub stopkę (podstawkę). Powód tego jest bardzo prosty – trzymając kieliszek za jego czaszę nagrzewamy dłońmi wino, które się w niej znajduje, a to może wpłynąć na jego walory smakowe. Nie bójmy się także zakręcić kieliszkiem co jakiś czas. Osoby, które nie mają dużej wiedzy na temat wina mogą na nas dziwnie spojrzeć, jednak całkowicie bezzasadnie. W ten sposób alkohol się napowietrza, co pozwala wydobyć głębię jego smaków. A przecież chodzi właśnie o to, aby delektować się tym napojem!
Więcej, nie zawsze znaczy lepiej – nalewanie wina do kieliszka
Tak naprawdę nie ma jednej złotej zasady dla wszystkich win odnośnie poziomu napełnienia kieliszków. Alkoholu powinno być tyle, by móc nim swobodnie zamieszać, nie rozlewając go przy okazji. Orientacyjne proporcje to:
- ok. 1/3 czaszy w przypadku wina czerwonego, białego, różowego, deserowego,
- ok. 3/4 wysokości kieliszka w przypadku wina musującego.
Diabeł tkwi w szczególe – temperatura podawanego wina
Poszczególne wina lubią być podawane w konkretnych temperaturach, bowiem jest jest to kolejny czynnik, który może podbić walory smakowe alkoholu i tym samym wpłynąć na nasze wrażenia degustacyjne. Warto więc zwrócić uwagę, aby:
- Wina białe podawać w temperaturze od 6 do 12°C
- Wina musujące i szampany podawać w temperaturze od 7 do 10°C
- Wina różowe podawać w temperaturze 10°C
- Wina czerwone podawać w temperaturze od 13 do 18°C
Wybierając rodzaj wina, który chcemy podać warto też zwrócić uwagę na aktualną porę roku i panującą za oknem pogodę. Wina różowe najbardziej polecają się dobrze schłodzone latem, kiedy potrzebujemy orzeźwienia. W ciepłe dni sprawdzi się także wino białe. Natomiast, kiedy na dworze jest chłodniej, doskonale nadadzą się wina czerwone.
Kolejność podawania win
Wina podajemy w kolejności od lżejszych, po cięższe. Zaczynając od win musujących, przez lekkie i ciężkie białe, następne są wina różowe, poźniej przychodzi czas na lekkie i ciężkie wina czerwone. W ten sposób unikniemy mieszania się smaków oraz będziemy czerpać z tego większą przyjemność. Na samym końcu podajemy wina deserowe – najsłodsze.
Wystarczy zapamiętać te kilka zasad, a żadne faux-pas nie będzie straszne! Mając powyższe kilka punktów w głowie z pewnością zaimponujecie znajomym z pracy lub klientom swoimi dobrymi manierami i wiedzą winiarską!
Aby zamówić kartę należy zalogować się do konta. Jeżeli nie posiadasz konta w Otovino.pl, zarejestruj się.
Aby dodać obiekt do ulubionych zaloguj się. Jeśli nie posiadasz konta, zachęcamy do jego założenia!