fbpx
Powrót

Eurazja przy stole – wino z Winnicy “Jania” w gronie orientalnych smaków

Eurazja przy stole - wino z Winnicy "Jania" w gronie orientalnych smaków

15.10.2021

Cykl Wine & Food Pairing z polskimi winami.

Kuchnia azjatycka to, niezaprzeczalnie, jedna z bardziej popularnych. Skradła ona serca milionów osób z całego świata. Najwięksi fani decydują się na podróż do Azji, by poznać tamtejszą kulturę i spróbować oryginalnych orientalnych smaków. Jednak wcale to nie jest konieczne, bo można sobie takowe zaserwować we własnych czterech ścianach i to z dodatkiem wyśmienitego, polskiego wina z Winnicy “Jania”. Niemożliwe? W takim razie spróbujcie nowego pysznego przepisu z naszej serii Wine & Food Pairing i oceńcie to sami!  Smacznego!

 


Szaszłyki w azjatyckim stylu z sosem orzechowym

 

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 nieduży brokuł
  • 1 nieduży bakłażan
  • 10 łyżek sosu sojowego ciemnego
  • sól, pieprz według uznania
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 plasterek świeżego imbiru
    ________________________________________________________________________

Przygotowanie

Zaczynamy od przygotowania marynaty do mięsa. W misce mieszamy 6 łyżek sosu sojowego, łyżkę sezamu, sól, pieprz, czosnek przesunięty przez praskę, drobno posiekany imbir. Mięso kroimy w kawałki – o wielkości mniej więcej 1 – 2 cm i umieszczamy w marynacie. Kurczaka pozostawiamy tak na minimum 30 min lub dłużej jeśli mamy czas.

Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy chwile we wrzącej wodzie, a następnie odlewamy wodę i odstawiamy do wystygnięcia.

Bakłażana myjemy kroimy w plasterki. Podsmażamy go na patelni z odrobina oleju. Dolewamy sos sojowy i przewracamy na druga stronę, aby zmiękł. Przekładamy na talerz.

Na tej samej patelni podpiekamy kurczaka.

Następnie układamy naprzemiennie wszystkie składniki na patyczkach do szaszłyków i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiekamy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 189 stopni. Przed podaniem posypujemy sezamem.

Sos orzechowy: przygotowany według przepisu @kwestiasmaku

Wino możecie zamawiać lub kupować bezpośrednio w Winnicy Jania


Solaris z Winnicy Jania to wytrawne, delikatne wino białe. Idealne na upalne letnie dni oraz jako doskonały kompan do codziennych dań.Ręczny zbiór i maceracja nadaje niepowtarzalnego aromatu zachowując słomkowe odcienie.

 


 

Wino pochodzi z Winnicy Jania, leżącej na terenach Ziemi Brzeskiej przy miejscowości Krzyżowice na Opolszczyźnie w sąsiedztwie rzek: Odry oraz Nysy Kłodzkiej nieopodal najstarszego drewnianego kościoła w Polsce w Krzyżowicach. Wyjątkowy mikroklimat oraz podłoże gliniasto – piaszczyste, w jednym z najcieplejszych rejonów Polski pozwalają tworzyć niepowtarzalne wina. Więcej o Winnicy Jania przeczytacie tutaj (klik).

Doskonała kompozycja smaków przygotowana przez doricooks, dla wszystkich którzy cenią sobie pożywną, a jednocześnie zdrową kuchnię. 

Doricooks otovinoDoricooks

Dorota to pasjonatka podróży i odkrywania nowych smaków, ale przede wszystkim wielbicielka zdrowej, pożywnej i smacznej kuchni! Na jej blogu znajdziecie wiele przepysznych przepisów. Sprawdźcie koniecznie tutaj (klik).

 

 

 

 

Galeria

Aby zamówić kartę należy się do konta. Jeżeli nie posiadasz konta w Otovino.pl, zarejestruj się.

0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty