Król Stek i Magnesia Prestige
2.12.2020
Cykl Wine & Food Pairing z polskimi winami
Tym razem duet magnetyczny. Ta nieskomplikowana, ale wytworna propozycja szczególnie przypadła do gustu mięsolubnej części naszego zespołu. Dziś na talerzu królował będzie stek z polędwicy wołowej z sosem pieprzowym i batatami w towarzystwie aromatycznego wina Magnesia Prestige z Winnicy Equus.
Dobry stek wołowy uwielbia dobre wino – to pewne. Ale jakie wino będzie pasowało do steka najlepiej? Oczywiście czerwone, głębsze i aromatyczne, z wyczuwalnymi taninami, które w duecie z właściwie przyrządzonym czerwonym mięsem nabierają niezwykłej krągłości i ogłady. Przy czerwonym smażonym mięsie ich cierpkość ustępuje harmonii smaków. My dziś, jako partnera dla naszego steka z wołowiny, pochodzącej od lokalnego dostawcy, wybraliśmy oczywiście bardzo dobre, i jakby inaczej, polskie wino – Magnesia Prestige z Winnicy Equus. Jego taniczność i owocowość idealnie komponują się z przypieczonym solidnym kawałkiem polędwicy. Koniecznie spróbujcie tego połączenia!
Składniki:
- stek z polędwicy wołowej ok. 5-6 cm – wysokiej jakości, najlepiej od zaufanego, lokalnego dostawcy
- bataty
Składniki na sos pieprzowy:
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 4 łyżki wody
- 0,5 łyżki musztardy
- 4 łyżki śmietanki 36%
- 2 łyżki kolorowego pieprzu
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz
Jak przygotować stek?
Przed przygotowaniem mięso należy wyjąć z lodówki około 20 minut wcześniej. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju, a następnie na dużym ogniu podsmażamy stek z każdej strony według uznania:
- po 2,5 minuty – stek krwisty („Rare”)
- po 4 minuty – stek średnio wysmażony („Medium”)
- po 6 –minut – stek wysmażony („Well done”)
Ani przed ani w trakcie smażenia mięsa nie solimy, ani nie przyprawiamy – w innym wypadku straci na soczystości. Dopiero po zdjęciu z patelni i przełożeniu na talerz – doprawiamy.
Frytki z batatów
Jeden duży batat obieramy, kroimy w słupki. Przekładamy je do miski z zimną wodą i pozostawiamy na godzinę. Po tym czasie odlewamy z wody i delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Bataty układamy na blaszce z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy mieloną czerwoną papryką i lekko oprószamy mąką. Frytki można lekko przemieszać, aby przyprawy pokryły je z każdej strony. Solimy ewentualnie dopiero po upieczeniu – nigdy przed. Pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Taka uczta nie wymaga skomplikowanej oprawy. Stek i kieliszek wina. W tej prostocie jest magnetyzm. Smacznego!
Magnesia Prestige z Winnicy Equus to pełne i ekstraktywne czerwone wino, będące kombinacją starannie połączonych szczepów Zweigelt, Rondo i Regent. W aromacie wyczuwalne akcenty czarnej porzeczki, jeżyn, czereśni, a także papryki. W tle także nuty korzenne, ziołowe oraz wędzonej śliwki i tytoniu. To ciemno purpurowe wino jest złożone i dosyć wyraziste. Wyraźnie wyczuwalne, dojrzałe i aksamitne taniny, pochodzą z nieco dłuższej maceracji. Idealne do dań z dziczyzny, wołowiny, jak i gęsiny. My zestawiliśmy ze stekiem i frytkami z batatów. Magnetyczne połączenie.
Cena: 65 zł
Wino możecie zamawiać bezpośrednio w Winnicy Equus i polskiewina.com.pl
Wino nadesłano przez Winnicę Equus (Więcej o tej jednej z najbardziej utytułowanych polskich winnic przeczytacie tutaj (klik)
Doricooks
Dorota to pasjonatka podróży i odkrywania nowych smaków, ale przede wszystkim wielbicielka zdrowej, pożywnej i smacznej kuchni! Na jej blogu znajdziecie wiele przepysznych przepisów. Doricooks niedawno wydała dwa Ebooki z wytrawnymi i słodkimi inspiracjami. Sprawdźcie koniecznie tutaj (klik)
Aby zamówić kartę należy zalogować się do konta. Jeżeli nie posiadasz konta w Otovino.pl, zarejestruj się.
Aby dodać obiekt do ulubionych zaloguj się. Jeśli nie posiadasz konta, zachęcamy do jego założenia!