Winnica Fritz
Winnica założona została w 2009 roku w unikatowym siedlisku na słonecznych stokach Paściej Góry w Chełmcu koło Nowego Sącza. Południowo-zachodnia wystawa stoku gwarantuje bardzo dobre nasłonecznienie, gleba posiada wyjątkowo korzystne składniki dla uprawy winorośli, a wyższe położenie pozwala uniknąć zastoisk mrozowych. Inspiracją do założenia winnicy były wizyty w europejskich i polskich winnicach oraz dobroczynne działanie wina na nasze zdrowie.
Z miłośnika boskiego trunku, dzięki zdobytej wiedzy, praktyce i intuicji, właściciel stał się kontynuatorem starej rodzinnej tradycji, która sięga korzeniami końca XVIII wieku, w czasy Monarchii Austro-Węgierskiej. Wówczas to przodek Antoni Fritz przybył z austriackiego Tyrolu i osiedlił się w tym regionie, stąd nazwa winnicy – FRITZ.
Niewielka powierzchnia winnicy ma swoje zalety, można o nią zadbać jak o swoją rodzinę, obdarzyć miłością i pielęgnować z pasją. Ograniczono do minimum stosowanie chemii, choroby i szkodniki zwalczane są metodami naturalnymi, stosowane są opryski z kompostowanych ziół zalewanych deszczówką. Jak w relacjach rodzinnych – prawda, otwartość, staranie i cierpliwość. A Winorośle Rodzinne wymagają szczególnej troski, stąd też społeczna pasja Właścicieli i stworzenie FUNDACJI MADA opiekującej się osobami autystycznymi oraz ich rodzinami.
W ramach Ogrodniczych Warsztatów Terapii Zajęciowej podopieczni Fundacji przyczyniają się do wielkiej wartości dodanej, uczestnicząc we wszystkich pracach pielęgnacji winorośli, a także przy zbiorach. Opisane powyżej reguły stosowanych zabiegów oraz inne metody i zasady uprawy klasyfikowałyby uprawę winorośli i produkcji wina w bardzo szerokim przedziale win określanych jako ekologiczne. Winnica rozpoczęła procedurę pozyskania stosownych certyfikatów. Jednym z kryteriów jest możliwie szeroka bioróżnorodność gospodarstwa produkującego wino. Na terenie winnicy uprawiane są różnorodne roślin, min. pigwowiec japoński, dereń, wiśnie, maliny, czarny bez, róże, hibiskusy, jaśmin, kilkadziesiąt ziół leczniczych oraz warzywa w warunkach ekologicznych. Specjalnością tutaj, obok win są nalewki – dereniówka, pigwówka, wiśniówka, czarnobzówka, miętówka, malinówka i ratafia ziołowa mikstura na zdrowie.
Wielkość winnicy
30 arów
Degustacja i zwiedzanie
Dla grup zorganizowanych (minimum 4 osoby lub 2 osoby 200 zł) – degustacja ze zwiedzaniem winnicy, podczas której właściele pokazują swoją ekologicznie uprawianą winnicę i permakulturową uprawę warzyw, owoców i ziół.
Po zwiedzaniu degustacja 4 rodzajów win – goście częstowani są przekąskami – deska serów i wędlin długodojrzewających, pieczywo i woda. Na zakończenie degustacji właściciele częstują gości zdrowotnymi nalewkami z własnego wyrobu wg staropolskich i klasztornych przepisów (Wiśniówka, Pigwówka i Dereniówka)
Czas trwania – ok. 2 godz.
Cena 49 zł/os
Na miejscu
-
Sprzedaż wina na miejscu
-
Sprzedaż wysyłkowa
-
Szkolenia i warsztaty
-
Organizacja imprez
-
Wino białe
-
Wino czerwone
-
Wino różowe
-
Wino musujące
-
Degustacje wina
-
Zwiedzanie winnicy
-
Szczepy