fbpx
Powrót
Pod Ciśnieniem ()

Warsztaty z winem i kolacja degustacyjna soul food

Archiwum

Warsztaty z winem i kolacja degustacyjna soul food

Winostacja Polska oraz Winnica Silesian 30 maja, specjalnie dla Was, stworzą „jedzenie dla duszy” połączone z degustacją win, w pięknej przestrzeni wrocławskiego Pod Ciśnieniem.

Czterodaniowemu menu przygotowanemu przez Winostację Polska będą towarzyszyć cztery wina z Winnicy Silesian. W programie podstawy wine pairingu i degustacja win z udziałem twórców winnicy oraz kolacja z menu degustacyjnym, inspirowanym soul food – tradycyjną kuchnią czarnych Amerykanów, o której opowie Marta Wróbel, twórczyni Winostacji Polska. Kolacja z menu degustacyjnego powstanie ze świeżych, najwyższej jakości produktów. Do dań wypijemy specjalnie dobrane cztery wina z Winnicy Silesian.

MENU:
Przystawka: Biscuit – bułeczka na maślance/ smażone pikle/ domowa przyprawa cajun/ sos herbaciany z miodem lipowym nektarowym z Sudeckich Miodów
Danie 1: Étouffée z krewetkami/”święta Trójca” warzyw: zielona papryka, cebula, seler naciowy/okra
Danie 2: Ogony wołowe/ polenta z pistacjami / marchew/ brukselka
Deser: Kruche ciastko/ krem ze słodkich ziemniaków/ kwaśna śmietana z Międzyborza/ domowy karmel/ puder z boczku

WINA:
Solaris (białe wytrawne)
Cuvée ((białe półwytawne)
Roter Riesling (pomarańczowe wytrawne)
Souvignier Gris (białe wytrawne)

Wydarzenie odbędzie się w pomieszczeniu o powierzchni 50 m2 przy zachowaniu środków ostrożności: dezynfekcja, stoliki w sporej odległości od siebie. Osoby, które nie chcą jeść kolacji na miejscu, mogą wziąć udział tylko w warsztatach z winem, a świeżo przygotowane dania zostaną zapakowane do domu. Obowiązuje przedpłata przez wiadomość prywatną  Winostacja Polska lub poprzez email winostacja.polska@gmail.com.


  30 maja 2021
  Godz.: 18:00
 ul. Sudecka 96
  Cena: 200 zł/os.
 Link do wydarzenia na fb >>

Marta Wróbel –  pasjonatka kultury czarnych Amerykanów i autorka bloga „Czarna Ameryka” dla „Polityki” zdekonstruuje soul food oraz pokrewne kuchnie: kreolską i cajuńską, tworzone w dużej mierze przez Afroamerykanów. Z tych inspiracji powstaną dania w lżejszej, unowocześnionej i twórczej wersji.

Soul food (tzw. 'jedzenie dla duszy”) – to właściwie niespotykana w polskich restauracjach kuchnia, która ma swoje korzenie w czasach niewolnictwa w Stanach Zjednoczonych. Jej dziedzictwo widoczne jest dziś w wielu popularnych amerykańskich daniach. Chleb kukurydziany, duszoną kapustę pastewną, ogony wołowe, kurczaka w chrupiącej, pikantnej panierce, panierowane flaki wieprzowe, pochrzyn na słodko (yams), tartę z batatami, wytrawną kaszkę kukurydzianą z masłem (grits) i bekonem i inne potrawy Amerykanie (szczególnie ci z Południa USA) jedzą często podczas różnych świąt i spotkań rodzinnych. Jeśli Beyonce śpiewa, że „ostry sos zawsze nosi w swojej torebce” (to popularny dodatek w kuchni soul food), a Al Jarrou wyśpiewuje peany na cześć tarty z batatami, można śmiało powiedzieć, że „jedzenie dla duszy” zadomowiło się w popkulturze.

Galeria

Aby zamówić kartę należy się do konta. Jeżeli nie posiadasz konta w Otovino.pl, zarejestruj się.

0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty