Letnia kolacja degustacyjna z Winnicą Przybysławice
Winostacja Polska i Pod Ciśnieniem chcą umilić nam lato orzeźwiającą degustacją win z polskich winnic – tym razem trunki z Winnicy Przybysławice. Kolacja degustacyjna ze znakomitymi daniami kuchni soul food przygotowanymi przez Martę Wróbel.
Cykl wine pairingowych kolacji degustacyjnych połączonych z warsztatami po raz kolejny już 15 lipca. Czeka na nas tradycyjna kuchnia czarnych Amerykanów oraz wina z Winnicy Przybysławice. Wszystko to w pięknych wnętrzach Pod Ciśnieniem we Wrocławiu- tymczasowego domu Winostacji Polska. Czterem daniom towarzyszyć będą dobrane do nich cztery świetne wina z podkrakowskiej Winnicy Przybysławice. Przygotujcie się na lekkie, letnie, pełne sezonowych warzyw i owoców oraz lokalnych produktów dania. W rolach głównych kolory: zielony, czerwony i pomarańczowy, a w tle dużo pachnącego masła! Podczas kolacji goście poznają podstawy wine pairingu, będzie degustacja win, a Marta Wróbel, która stoi za Winostacją Polska, opowie o tradycji kuchni soul food, której techniki i produkty posłużyły za inspirację dla kolacji.
MENU:
- Krewetki/ blanszowany zielony groszek/pieczone migdały
- Morele/kandyzowana marchew/tymianek/chleb kukurydziany/sos: palone masło i świeżo wyciskany sok z pomarańczy/ śmietana z Międzyborza
- Chow chow na ciepło: biała kapusta, zielona papryka, cebula, kalarepa/ jus de tomate: polskie pomidory malinowe i seler naciowy/ smażony śledź
- Ser Myster Wańczyk (typu Munster)/ czereśnie macerowane w wanilii, kremie balsamicznym, cynamonie i miodzie nekrarowym/ kruszonka pistacjowa
LISTA DEGUSTOWANYCH WIN (po 75 ml każdego wina dla 1 osoby):
- Pet-Nat 2020
Wino białe półmusujące wytrawne z odmiany Seyval Blanc. Wyczuwalne smaki i aromaty: zielone jabłka, mirabelki, agrest, liczi, kiwi, grejpfrut, mango - Rose 2020
Wino różowe wytrawne wieloodmianowe - Johanniter 2020
Wino białe wytrawne z odmiany Johanniter. Przetrzymane 4 tygodnie nad drobnym osadem drożdżowym. - Solaris 2020
Wino białe półwytrawne z odmiany Solaris
11 lipca 2021
Godz.: 10.00
Pod Ciśnieniem, ul. Sudecka 96
Cena: 200 zł/os.
Soul food (tzw. 'jedzenie dla duszy”) to właściwie niespotykana w polskich restauracjach kuchnia, która ma swoje korzenie w czasach niewolnictwa w Stanach Zjednoczonych. Jej dziedzictwo widoczne jest dziś w wielu popularnych amerykańskich daniach. Chleb kukurydziany, duszoną kapustę pastewną, ogony wołowe, kurczaka w chrupiącej, pikantnej panierce, panierowane flaki wieprzowe, pochrzyn na słodko (yams), tartę z batatami, wytrawną kaszkę kukurydzianą z masłem (grits) i bekonem i inne potrawy Amerykanie (szczególnie ci z Południa USA) jedzą często podczas różnych świąt i spotkań rodzinnych. Jeśli Beyonce śpiewa, że „ostry sos zawsze nosi w swojej torebce” (to popularny dodatek w kuchni soul food), a Al Jarrou wyśpiewuje peany na cześć tarty z batatami, można śmiało powiedzieć, że „jedzenie dla duszy” zadomowiło się w popkulturze.
Marta Wróbel – pasjonatka kultury czarnych Amerykanów i autorka bloga „Czarna Ameryka” dla „Polityki”: https://czarnaameryka.blog.polityka.pl/ zdekonstruuje soul food oraz pokrewne kuchnie: kreolską i cajuńską, też tworzone w dużej mierze przez Afroamerykanów. Z tych inspiracji powstaną dania w lżejszej, unowocześnionej i twórczej wersji.
Winnica Przybysławice – Właścicielem winnicy jest Pan Marcin Litwa. Winnica położona jest na południowym zboczu, w miejscowości Przybysławice, około 8 km na północ od granic Krakowa. Decyzja o założeniu zapadła wiosną 2013 roku. Wiosną 2014 roku posadzono ok. 1200 krzewów winnej latorośli odmian: Leon Millot, Marechal Foch, Regent, Rondo, Cabernet Cortis na wina czerwone i Solaris, Seyval Blanc, Johanniter i Hibernal na wina białe. Wino produkowane ze starannością, w naturalny sposób, bez zbędnych zamierzonych dodatków pochodzenia zwierzęcego. Ręczna uprawa i zbiór owoców.
Aby zamówić kartę należy zalogować się do konta. Jeżeli nie posiadasz konta w Otovino.pl, zarejestruj się.
Aby dodać obiekt do ulubionych zaloguj się. Jeśli nie posiadasz konta, zachęcamy do jego założenia!