fbpx
Powrót

Szklany zawrót głowy – czyli jak wybrać odpowiedni kieliszek do wina?

24.10.2021

 Czas czytania: 4 minuty

Chociaż dobór właściwych kieliszków nie powinien przyprawiać wielu problemów, dla niektórych stanowi nie lada wyzwanie. Stajemy przed licznymi pytaniami. Węższy? Tęższy? Wyższy czy niższy? Jaki kształt będzie najlepszy? Odpowiedź na każde z tych pytań jest bardzo prosta: zależy do jakiego wina.


Dlaczego tak ważny jest właściwy dobór kieliszka do odpowiedniego rodzaju wina?

Rodzaj naczynia, w którym podamy alkohol ma kluczowe znaczenie. Należy pamiętać, że podanie wina w nieprawidłowym kieliszku może się wiązać nie tylko z faux pas przy stole, ale także ze straceniem wielu walorów smakowych, które przy dobrym rodzaju szkła zostaną podbite. Wybierając np. aromatyczne białe wino miejmy na uwadze, że tylko starannie dobrane naczynie wyciągnie pełnie jego wspaniałego smaku.

 

W jakim kieliszku serwować wino czerwone?

Kieliszki do ciężkiego czerwonego wina źródło

Kieliszek do lekkiego czerwonego winaźródło

Kieliszki do wina czerwonego są tęgie i dość wysokie. Charakteryzują się szerokimi czaszami i mają długie nóżki, które zapewniają komfort trzymania ich w dłoniach. Szeroka czasza służy „oddychaniu” wina. Większa powierzchnia styka się wtedy z powietrzem, dzięki czemu alkohol uwalnia wszystkie swoje walory smakowe i zapachowe. Starsze wina są zazwyczaj bardziej bogate smakowo, dlatego lepszą opcją będzie dobranie dla nich kieliszków z węższą czaszą i smuklejszych niż do lżejszych czerwonych win.

Pamiętajmy także o właściwych proporcjach: wino czerwone najlepiej nalewać do 1/3 pojemności kieliszka, a maksymalnie do połowy, aby zachować swobodę mieszania trunkiem.

 

Jaki kieliszek wybrać do wina białego?

Kieliszek do aromatycznego białego winaźródło

Kieliszek do dojrzewanego białego winaźródło

Kieliszki do wina białego są mniejsze i węższe niż te przeznaczone do wina czerwonego, a kształtem przypominają tulipana. Mają też większą czaszę, gdyż białe wino nie wymaga tak dużego kontaktu z powietrzem. Ich kształt pomaga także w utrzymaniu temperatury napoju oraz uwolnieniu głębi smaków. Aromatyczne wina białe najlepiej podawać w kieliszkach węższych i wyższych, natomiast do dojrzewanych win białych idealnie sprawdzą się kieliszki szersze, bardziej pękate, ale wciąż nie tak szerokie, jak te przeznaczone do win czerwonych.

Proporcje, w których należy nalewać wino białe to, tak jak w przypadku wina czerwonego, do 1/3 lub połowy kieliszka, aby zachować komfort mieszania alkoholu.

Wina różowe lubią węższy i smuklejszy kształt

Kieliszki do aromatycznego różowego winaźródło

Wina różowe to ulubieńcy wiosny i lata. W tych porach roku towarzyszą nam wyższe temperatury, a ten rodzaj wina służy przede wszystkim orzeźwieniu, więc podajemy je dobrze schłodzone. Potrzebujemy zatem naczynia, które pomoże nam utrzymać pożądaną temperaturę napoju.  Dlatego wybierając wino różowe należy sięgnąć po szkło o węższej czaszy i bardziej wąskim kształcie. Gorące powietrze będzie dotykało wtedy niewielkiej powierzchni napoju, dzięki czemu alkohol nie będzie się tak szybko nagrzewał.

Kieliszki do lekkiego różowego wina źródło

Wino różowe nalewamy do 1/3 lub, maksymalnie, do połowy kieliszka.

Jakie kieliszki do mussssujących?

Kieliszek do wina musującego o bardzo wąskiej czaszy –źródło

Wino musujące charakteryzuje się przede wszystkim bąbelkami, więc pod tym kątem należy dobierać do niego kieliszek. Najpopularniejsze są te wysokie, smukłe, z bardzo wąską czaszą, przez którą, wspomnianym już wcześniej, bąbelkom jest trudniej ulecieć. Dzięki temu dłużej możemy się delektować idealnym smakiem szampana. Często można także spotkać się z podaniem wina musującego w kieliszkach bardzo szerokich, z krótkimi ściankami i z bardzo szeroką czaszą. O ile robią one wrażenie pod względem estetycznym, to nie są zbyt praktyczne, ze względu na to, jak duża powierzchnia trunku ma kontakt z powietrzem. Wiąże się to z szybszym „uciekaniem” bąbelków, przez co szampan traci swoją najbardziej charakterystyczną cechę.

Wino musujące nalewamy do połowy lub do 3/4 wysokości kieliszka.

 

Kieliszek do wina musującego o bardzo szerokiej czaszy – źródło

A na deser…

Kieliszki do win deserowych – źródło

Ze względu na fakt, że wina deserowe zazwyczaj charakteryzuje wyższa zawartość %, podawać je należy w niewielkich ilościach, w mniejszych kieliszkach, ze zwężającą się czaszą, co zapobiega ulatnianiu się alkoholu.

Dobór właściwego kieliszka nie jest takim problemem, jakim mogłoby się wydawać. Wystarczy pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Mówi się, że wiedzę najłatwiej przyswaja się w praktyce, a więc (prawidłowe) kieliszki w dłonie! Na zdrowie! 

 

Galeria

Aby zamówić kartę należy się do konta. Jeżeli nie posiadasz konta w Otovino.pl, zarejestruj się.

0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty