Dwa wina. Dwa dania. Wino z Winnicy Dwa Wzgórza
13.08.2021
Cykl Wine & Food Pairing z polskimi winami.
Wino bez wątpienia potrafi podkreślić smak każdego dania. Szczególnie jeśli to wino z lubelskiej Winnicy Dwa Wzgórza! Dla wielu smakoszy to niezastąpiony afrodyzjak oraz kompan podczas wielu podróży kulinarnych. Dziś, poznamy dwa znakomite i proste przepisy, pobudzające kubki smakowe nawet najbardziej wymagających entuzjastów wine & food pairing’ów. Bon appetit!
WYTRAWNE SZARE. SAŁATKA Z PIECZONĄ CIECIERZYCĄ I PIECZONYM KALAFIOREM
Absolutnie pyszna i prosta do przygotowania sałatka, z całym mnóstwem pyszności.
- Zaczynamy od pieczonych warzyw: puszkę ciecierzycy należy odsączyć. wypłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Pół niewielkiego kalafiora podzielić na małe różyczki, umyć, osuszyć.
- W osobnym naczyniu przygotować marynatę: 1/3 szklanki oliwy z oliwek, pieprz, sól, słodka papryka.
- Całość wymieszać z warzywami. Ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia – piec ok. 15 minut w 200 stopniach (góra – dół).
- W dwóch miseczkach ułożyć rukolę, plastry awokado, pieczony kalafior, pieczoną ciecierzycę, dodać orzechy włoskie, posypać koperkiem i parmezanem, skopić oliwą z oliwek.
Argentum z Winnicy Dwa Wzgórza to wytrawne, orzeźwiające wino szare. W nosie wyraźnie wyczuwalne aromaty wiśni, rabarbaru i arbuza. Najlepiej smakuje schłodzone do temperatury 10-12˚C. Świetnie komponuje się z rybami, sałatkami. owocami oraz jako aperitif.
Wino możecie zamawiać lub kupować bezpośrednio w Winnicy Dwa Wzgórza
BIAŁA SŁODYCZ. PIECZONY CAMEMBERT NA SŁODKO.
Pieczony camembert, figi, miód i rozmaryn – oto cały sekret, pachnącego domu i rewelacyjnej przekąski do wina. Sposób jego przygotowania jest banalnie prosty!
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
- Ser należy naciąć z wierzchu ostrym nożem w równomierną kratkę, ułożyć go na blaszce z papierem do pieczenia.
- Na wierzchu ułożyć gałązki świeżego rozmarynu i skopić płynnym miodem.
- Piec przez około 15 minut, aż środek stanie się płynny. Camembert z figami i winem.
Wino „PIERWSZY MRÓZ” z Winnicy Dwa Wzgórza to wino o wyraźnej słodyczy i mocno odczuwalnym poziomie alkoholu. W nosie odczujemy intensywne nuty imbiru, goździków, anyżu, lekką goryczkę oraz świeżą miętę. Idealny na jesienno-zimową aurę smak korzennych przypraw, pieprzu oraz przyjemnie wplatająca się słodycz mango. Wino to, idealnie pasuje do serów, ziół w potrawach oraz grillowanych warzyw.
Wino możecie zamawiać lub kupować bezpośrednio w Winnicy Dwa Wzgórza
Wina pochodzą z Winnicy Dwa Wzgórza leżącej na pograniczu Roztocza, Wyżyny Lubelskiej oraz Kotliny Sandomierskiej. Winogrona w tutejszej winnicy od samego początku uprawiane są ekologicznie, ponieważ tylko w taki sposób mogą dać najwyższej jakości sok, z którego później powstaje wino o wyjątkowym smaku i aromacie. Więcej o Winnicy Dwa Wzgórza przeczytacie tutaj (klik).
Doskonała kompozycja smaków przygotowana przez doricooks, dla wszystkich którzy cenią sobie pożywną, a jednocześnie zdrową kuchnię.
Doricooks
Dorota to pasjonatka podróży i odkrywania nowych smaków, ale przede wszystkim wielbicielka zdrowej, pożywnej i smacznej kuchni! Na jej blogu znajdziecie wiele przepysznych przepisów. Sprawdźcie koniecznie tutaj (klik).
Aby zamówić kartę należy zalogować się do konta. Jeżeli nie posiadasz konta w Otovino.pl, zarejestruj się.
Aby dodać obiekt do ulubionych zaloguj się. Jeśli nie posiadasz konta, zachęcamy do jego założenia!