fbpx
Powrót

Chardonnay – wine not? Do pieczonego dorsza i szparagów.

24.03.2021

Cykl Wine & Food Pairing z polskimi winami

Długo wyczekiwana wiosna nareszcie nadeszła … no przynajmniej na kartkach kalendarza. Z entuzjazmej sięgamy po lekkie sezonowe produkty, a kieliszek wypełniamy białym rześkim winem z polskiej winnicy. Może jednak słoneczna aura zagości na dłużej i wypełni ciepłem pierwsze wiosenne dni. 

wine&food pairing chardonnay winnica adoriaNiezwykłe połączenie wjeżdża dziś na nasz stół. Delikatna ryba serwowana na zielonych, delikatnie chrupiących szparagach prosto spod ręki doricooks znalazła zacne towarzystwo. Świeże i owocowe Chardonnay z dolnośląskiej Winnicy Adoria pasuje idealnie! Pairing doskonały, bo wyrazisty i rozpieszczający nasze kubki smakowe bogactwem aromatów. Zresztą spróbujcie sami!

Składniki:

  • filet z dorsza
  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 kostki masła
  • sól, pieprz

Jak przygotować rybę?

Dorsza płuczemy i oszustami ręcznikiem papierowym. Kroimy na kawałki (wielkość według uznania). Każdy kawałek z obu stron oprószamy grubo mieloną solą, pieprzem oraz odrobiną świeżo wyciśniętego czosnku. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy rybę, a na każdym jej kawałku nie za duży kawałek masła. Pieczemy ok. 15-20 minut.

Jak przygotować idealne szparagi?

Szparagi należy dokładnie umyć, osuszyć i odłamać końcówki (same łamią się we właściwym miejscu).

Na dużej patelni, ale na nie za wysokiej temperaturze, topimy masło, po chwili dodając do niego wyciśnięty czosnek. Pachnie prawda? a to tylko dwa składniki.. Następnie dokładamy przygotowane wcześniej – surowe – szparagi i wtedy właśnie zaczyna się magia. Tak skąpane w maśle i czosnku podpiekamy przez chwilę, a potem przykrywamy patelnię przykrywką i dusimy 2-3 minuty. Odkrywamy i podpiekamy jeszcze, aby były wystarczająco miękkie. Sól, pieprz. Gotowe.

Tak przygotowane szparagi będą soczyście zielone i lekko „al dente”.

Na talerz przekładamy szparagi, na nich układamy upieczoną rybę. Do tego kieliszek schłodzonego Chardonnay. Danie rozpływa się w ustach!

Smacznego! 


Chardonnay 2019 z Winnicy Adoria to białe, wytrawne wino o jasnożółtym kolorze. Bogate, owocowe, z lekko wyczuwalną beczką i świetnie zbalansowaną kwasowością. W nosie aromaty świeżych owoców – gruszki, jabłka i brzoskwini. W ustach pełne, z lekką nutą wanilii. Doskonale łączy się z rybą, owocami morza i drobiem.  Spróbujcie również w połączeniu z dobrej jakości kremowym serem.

Cena: 65 zł

Wino możecie zamawiać bezpośrednio na stronie Winnicy Adoria.

Wino nadesłano przez Winnicę Adoria. Jest to jedna z najstarszych winnic w Polsce! Jej właściciel pochodzi z Kalifornii, a wina były wielokrotnie nagradzane w Polsce i za granicą. Więcej o Winnicy Adoria przeczytacie tutaj (klik).

Doricooks otovinoDoricooks

Dorota to pasjonatka podróży i odkrywania nowych smaków, ale przede wszystkim wielbicielka zdrowej, pożywnej i smacznej kuchni! Na jej blogu znajdziecie wiele przepysznych przepisów. Sprawdźcie koniecznie tutaj (klik).

 

 

 

 

Galeria

Aby zamówić kartę należy się do konta. Jeżeli nie posiadasz konta w Otovino.pl, zarejestruj się.

0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty